Tredje plagget

I veckan var det dags att börja med det tredje plagget som kommer att bli en överdel. Till detta plagg har jag inga insperationsbilder utan plagget är helt eget påhitt. Man kan nästan beskriva det som en skjorta utan knäppning framtill och utan ärmar men de kan vara svårt att förstå hur jag menar med det.
I förrgår var jag iaf och köpte ett ljusblått bomullstyg för att bevara känsla av en skjorta i plagget samt att pigga upp kollektionen så i övrigt är helt svart trots att plaggen är menade för vår/sommar.
Då hela plagget är helt egen design fanns det ju inget mönster så fick rita ett helt eget som både är svårt och klurgit när man inte har en utgångspunkt. Men efter många mätningar så började jag rita på bakplåtspapper då mösterpappret helt är slut och sen var det dags att nåla fast det på tyget och börja klippa.
När jag klippt ut alla delar så nålade jag ihop allt och provade, fick nåla in den en hel del och det är ungefär så långt jag har kommit hitills :)
Mönsteret jag gjort i bakplatspapper

Shortsen klara!

Nu är shortsen också klara, efter lite krångel med att få fast dragkedjan så var det bara lite fin putsning av sömmar kvar, sicksakcning jag gjorde på maskin och nu är jag ett par shorts rikare! De gick fortare att sy shortsen än vad jag trodde så nu kan jag ta lite tid att fokusera på annat än projektarbete i nån vecka :)

Shortsen

Nu har jag börjat sy på mina shorts och än så länge har allting gått bra. Shortsmodellen är hög i midjan och är kort i benen samt har en osynlig dragkedja på vänster sida. Tyget jag valt att använda liknar det jag använt till klänningen/kappan, alltså ett tyg i en blandning av ylle och bomull. Detta tyg med högre procent bomull för att inte få en så tung känsla.

Till shortsen bestämde jag mig att inte använda ett eget ritat mönster utan gjorde om ett mönster jag redan hade genom att förlänga mittendelen (se bilden) samt att höja midja några centimeter. Eftersom det var svårt att veta hur hög midja jag ville ha så gjorde jag den extra lång så att jag fick ändra den vid första provningen.
Efter att ha klippt ut alla delar efter mönstret så bestämde jag mig för att tråkla ihop allt först, dels för att jag lättare skulle kunna prova plagget på min själv innan jag börjar sy och dels för att det är lättare att sy ett tråklat plagg än ett nålat. Efter första provningen märkte jag att både benen och midjan var för långa samt att höfterna behövdes sys in ett antal centimeter.
Så efter att ha nålat in alla ändringar från första provningen var det dags att börja sy. Sydelen är det enklaste i detta plagg för de riktigt kluriga är att få passformen bra.
Nu är nästan allting sytt och det ända som är kvar att göra är att sy i dragkedjan samt att sicksacka alla sömmar så att de inte går upp men de får bli nästa veckas problem.
Här ser man hur jag har förlängt plagget i mitten genom att klippa av mönstret på mitten och tejpa fast en utfyllnad

RSS 2.0