Kostandskalkyl

Håller nu på med kostnadskalkylen men vet inte riktigt hur jag ska gå till väga så jag började med att försöka googla mig fram till någon form av lösning vilket inte ledde någo stans. Sedan fick jag tipset av min handledare att jag skulle försöka ringa runt till olika företag för att fråga om deras produktionskostnader, så började kontakta flera kända svenska klädföretag så som whyred, dagmar och acne mutan att det ledde någonstans. Alla var ytterst hemlia med sina produktionskostnader och ville helst inte lämna ut namnet på deras leverantörer och sa att jag fick vända mig någon annanstans. Då försökte jag ta kontakt med mindre företag, så som melba.se, stylebytyra.se, chicy.se etc. och tänkte att de skulle vara lite mer vänliga av sig men utan lycka.
Då föraökte jag istället själv kontakta olika leverantörer via mail. Skickade säkert ut ett trettiotal och fick väldigt få svar. Tillslut fick jag relativt bra kontakt med en leverantör men då jag bara va intresserad av prisuppgifter och han ville sälja mig provexemplar av allt så fick jag alltså inga svar.
De alternativet jag ser idag är att jag, precis som min handledare föreslog, är att jag istället gör en kostnadskalkyl över vad det skulle kosta om jag själv producerade plaggen.

Tredje plagget klart

Nu är också det tredje och sista plagget klart.
Efter att jag nålade ihop allting var det bara att börja sy, jag började med att sy ihop axlarna samt sidorna. Sedan sicksackade jag alla kanter och provade allt igen, upptäckte att det var lite för stort fortfarande så då gjorde jag insyningar vid brösten och midja. Sedan var det dags för det svåra, att sy kragen. Först fick jag klippa ut de bitar som behövdes för kragen och sedan var det dags att nåla ihop. Och många om nålningar blev det. Tillslut fick jag ihop det och då sydde jag den yttersta delen av kragen, alltså den man ser. Sedan nålade jag fast den andra delan, alltså den som står upp som man sticker ner kragen i.
Här ser man när halva kragen är fastnålad och sedan fastsydd samt de nålade ärmhålen.
Först var tanken att jag skulle ha en dragkedja i bak men detta ändrades då jag tyckte att de skulle se sötare ut med ett knapphål istället. Så jag hittade en pärlemo färgad knapp hemma och sydde in den i kragen samt gjorde ett hål i nacken.
När jag fått fast kragen så var det bara ärmhålen kvar att sy, började med att sicksacka kanterna, så tyget inte repar sig och sedan gjorde jag en tunn söm och så var plagget klart!
Plagget var mycket krångligare och tog mycket längre tid att göra än vad jag trodde att det skulle, dels för att jag var tvungen att rita mösntret helt själv för hand, vilket var riktigt svårt. Sedan var det sjukt svårt att få til kragen på ett bra sätt men tillslut gick det :)

RSS 2.0