Fotografering & hemsida

Idag har jag fotat alla plagg till hemsidan. Jag fick låna en kompis kamera och det var också hon som fick stå modell för plaggen. Vi fotade efter skolan i utomhus miljö vilket gjorde att vi inte hade så mycket tid då det rätt snabbt blev mörkt. Men några bilder hann vi ta i alla fall och nu är hemsidan klar men den går inte att se. Hemsidan har jag byggt med hjälp av wordpress och det är inte alls någon avancerad hemsidan, jag använde mig av en av deras hjälp mallar och sedan googlade jag upp några kodrader för att få som jag ville ha det. Hemsidan ligger på en server hemma hos min pojkvän vilket gör att den inte kommer ligga upp förens redovisningsdagen då den används till annat just nu. Nu är projektarbetet äntligen klart!

Kostnadskalkylen klar

Nu är kostandskalkylen klar. Efter många om och men så valde jag att göra den utifrån vad ett plagg ungefär skulle kosta om jag själv skulle starta ett företag samt producera kläderna själv och sälja dem i en webbshop. Utgick från att jag fortfarande kunde jobba hemma, men att jag skulle kunna ta ut en timlön på det hela och vad det skulle kosta ungerfärligt att driva en webbshop.

Kostandskalkyl

Håller nu på med kostnadskalkylen men vet inte riktigt hur jag ska gå till väga så jag började med att försöka googla mig fram till någon form av lösning vilket inte ledde någo stans. Sedan fick jag tipset av min handledare att jag skulle försöka ringa runt till olika företag för att fråga om deras produktionskostnader, så började kontakta flera kända svenska klädföretag så som whyred, dagmar och acne mutan att det ledde någonstans. Alla var ytterst hemlia med sina produktionskostnader och ville helst inte lämna ut namnet på deras leverantörer och sa att jag fick vända mig någon annanstans. Då försökte jag ta kontakt med mindre företag, så som melba.se, stylebytyra.se, chicy.se etc. och tänkte att de skulle vara lite mer vänliga av sig men utan lycka.
Då föraökte jag istället själv kontakta olika leverantörer via mail. Skickade säkert ut ett trettiotal och fick väldigt få svar. Tillslut fick jag relativt bra kontakt med en leverantör men då jag bara va intresserad av prisuppgifter och han ville sälja mig provexemplar av allt så fick jag alltså inga svar.
De alternativet jag ser idag är att jag, precis som min handledare föreslog, är att jag istället gör en kostnadskalkyl över vad det skulle kosta om jag själv producerade plaggen.

Tredje plagget klart

Nu är också det tredje och sista plagget klart.
Efter att jag nålade ihop allting var det bara att börja sy, jag började med att sy ihop axlarna samt sidorna. Sedan sicksackade jag alla kanter och provade allt igen, upptäckte att det var lite för stort fortfarande så då gjorde jag insyningar vid brösten och midja. Sedan var det dags för det svåra, att sy kragen. Först fick jag klippa ut de bitar som behövdes för kragen och sedan var det dags att nåla ihop. Och många om nålningar blev det. Tillslut fick jag ihop det och då sydde jag den yttersta delen av kragen, alltså den man ser. Sedan nålade jag fast den andra delan, alltså den som står upp som man sticker ner kragen i.
Här ser man när halva kragen är fastnålad och sedan fastsydd samt de nålade ärmhålen.
Först var tanken att jag skulle ha en dragkedja i bak men detta ändrades då jag tyckte att de skulle se sötare ut med ett knapphål istället. Så jag hittade en pärlemo färgad knapp hemma och sydde in den i kragen samt gjorde ett hål i nacken.
När jag fått fast kragen så var det bara ärmhålen kvar att sy, började med att sicksacka kanterna, så tyget inte repar sig och sedan gjorde jag en tunn söm och så var plagget klart!
Plagget var mycket krångligare och tog mycket längre tid att göra än vad jag trodde att det skulle, dels för att jag var tvungen att rita mösntret helt själv för hand, vilket var riktigt svårt. Sedan var det sjukt svårt att få til kragen på ett bra sätt men tillslut gick det :)

Tredje plagget

I veckan var det dags att börja med det tredje plagget som kommer att bli en överdel. Till detta plagg har jag inga insperationsbilder utan plagget är helt eget påhitt. Man kan nästan beskriva det som en skjorta utan knäppning framtill och utan ärmar men de kan vara svårt att förstå hur jag menar med det.
I förrgår var jag iaf och köpte ett ljusblått bomullstyg för att bevara känsla av en skjorta i plagget samt att pigga upp kollektionen så i övrigt är helt svart trots att plaggen är menade för vår/sommar.
Då hela plagget är helt egen design fanns det ju inget mönster så fick rita ett helt eget som både är svårt och klurgit när man inte har en utgångspunkt. Men efter många mätningar så började jag rita på bakplåtspapper då mösterpappret helt är slut och sen var det dags att nåla fast det på tyget och börja klippa.
När jag klippt ut alla delar så nålade jag ihop allt och provade, fick nåla in den en hel del och det är ungefär så långt jag har kommit hitills :)
Mönsteret jag gjort i bakplatspapper

Shortsen klara!

Nu är shortsen också klara, efter lite krångel med att få fast dragkedjan så var det bara lite fin putsning av sömmar kvar, sicksakcning jag gjorde på maskin och nu är jag ett par shorts rikare! De gick fortare att sy shortsen än vad jag trodde så nu kan jag ta lite tid att fokusera på annat än projektarbete i nån vecka :)

Shortsen

Nu har jag börjat sy på mina shorts och än så länge har allting gått bra. Shortsmodellen är hög i midjan och är kort i benen samt har en osynlig dragkedja på vänster sida. Tyget jag valt att använda liknar det jag använt till klänningen/kappan, alltså ett tyg i en blandning av ylle och bomull. Detta tyg med högre procent bomull för att inte få en så tung känsla.

Till shortsen bestämde jag mig att inte använda ett eget ritat mönster utan gjorde om ett mönster jag redan hade genom att förlänga mittendelen (se bilden) samt att höja midja några centimeter. Eftersom det var svårt att veta hur hög midja jag ville ha så gjorde jag den extra lång så att jag fick ändra den vid första provningen.
Efter att ha klippt ut alla delar efter mönstret så bestämde jag mig för att tråkla ihop allt först, dels för att jag lättare skulle kunna prova plagget på min själv innan jag börjar sy och dels för att det är lättare att sy ett tråklat plagg än ett nålat. Efter första provningen märkte jag att både benen och midjan var för långa samt att höfterna behövdes sys in ett antal centimeter.
Så efter att ha nålat in alla ändringar från första provningen var det dags att börja sy. Sydelen är det enklaste i detta plagg för de riktigt kluriga är att få passformen bra.
Nu är nästan allting sytt och det ända som är kvar att göra är att sy i dragkedjan samt att sicksacka alla sömmar så att de inte går upp men de får bli nästa veckas problem.
Här ser man hur jag har förlängt plagget i mitten genom att klippa av mönstret på mitten och tejpa fast en utfyllnad

Insperation till plagg nr 2

Plagg nummer två kommer att bli ett par korta, svarta, högmidjade shorts. Jag har valt att göra ett par sådana då jag har letat efter ett par jag tycker är perfekta hur länge som helst utan lycka. Det var så hela iden till denna mini kollektion föddes, att jag själv skulle skapa de plagg jag tyckte saknades i min, och förmodligen många flers garderob.

Första plagget klart!

Efter lite pill med sicksackande av sömmar och sy fast den sista sömmen med banden (de blev den tunnare varianten) så är jag äntligen klar! Jag är otroligt nöjd med klänningen/kappan för den blev som jag föreställt mig. Allt gick inte alltid som en dans på rosor (maskinnålar som gick sönder och många felsydda sömmar) men min största oro att de egenkostruerade mönstret skulle vara helt felritat infrides som tur inte och de va endast ett par mindre ändringar som behövdes göra i formen på klänningen (sy in ärmarna och midjan lite). Ser nu fram emot att använda den :)

Snart klar

Nu har jag äntligen fått klart "kjolen" som ska sys fast i överdelen och de är bara småfix så som sömmen på framsidan kvar att göra och sen är kappan äntligen klar. Måste dock ta mej till en tygaffär snart och köpa banden som ska hålla ihop kappan på framsidan som ska sys in i sömmen på framsidan. Har kollat på band vi flera tillfällen tidigare men inte hittat något jag vill ha, helst skulle jag vilja ha ett tjockare i sammet eller liknande material men tror jag får nöja mej med något tunnar lite glansigt snöre istället och skulle jag hitta ett bättre på vägen så är det ju lätt att byta ut :)

Fortsatt syande

Nu börjar man se att plagget tar form. Överdelen av kappan är strax färdigsydd och det som är kvar är att sy kanband på kragen och eventuellt sy in ärmarna då de är lite väl i vidaste laget. Annars har det gått bra med överdelen av kappan och nu är det bara en "kjol" som ska sys fast i överdelen. De enda kluriga är att göra vecken till kjolen så att allt blir bra och propetioneligt, mycket mätande och räknande.
Såhär ser kappan ut hitills:
Här ser man också raglandssömmen bra som va riktigt klurig att få till!

Let the sewing begin!

Nu har jag äntligen börjat sy på första plaggen och det är nu det jobbiga börjar, jag har aldrig varit särskilt bra på symaskiner men det är tur att jag har min ämnesexpert som jag kan ringa när jag har kört fast helt. Idag gick det bra iaf så jag hoppas att det fortsätter i samma stil.

Tillklippt

Eftersom jag inte har hittat rätt tyg till shortens än och mitt tredje plagg som kommer bli en överdel att ha till shortsen som jag vill ha i samma tyg så har jag bestämt mej för att börja med kappan som också kommer bli det plagget som kommer ta längst tid att sy. Jag har aldrig förr sytt en kappa men jag har sytt en kavaj och delar av möstret till kavajen kan jag också återanvända. Utmaningen med att sy en kappa är att få passformen rätt särskilt då jag syr plaggen till mej själv och inte är av modellstorlek utan är en 38:a över axlarna men en 34:a i midjan så kommer det bli en del omsyende och mycket provningar, men det är alltid kul med en utmaning!
Här ser man lite av kavajmönstret jag använder mej av.

Fortsatt material letande...

... men ingen större lycka utan kom hem utan material till de två sista plaggen utan får istället införskaffa det vid senare tillfälle, detta innebär att jag ligger efter i min planering. Men eftersom jag kan börja med att sy plagg nr 1 så har jag lite tid till att fixa materialet.

Material inköp

Idag var det dags att införskaffa mig material till mina plagg så jag gick till tygverket eftersom de alltid är så hjälpsamma med att hitta material och hjälper till med mönster etc. Dock hittade jag bara material till plagg nummer 1 som jag köpte. Hittade ett potentiellt tyg till nummer två men om jag väljer de kommer det bli lite klurigt att sy så jag beslutade mej att avvakta och kolla i fler affärer imorgon för att se om jag hittar ett bättre alternativ.

RSS 2.0